Moszkvába repült a honvédség egyik gépe, de nem mondják meg, hogy miért

Megosztás

Több repülőgép-nyomonkövető oldal szerint is Moszkvába repült a Magyar Honvédség egyik gépe vasárnap délután, majd hétfőn este tért vissza onnan.

Az online repülőgép-nyomonkövető weboldalak (FlightRadar24, Flightaware) adataiból derült ki, hogy a Magyar Honvédség HUAF 653 jelzésű, Dassault Falcon 7X Oroszországba utazott – számolt be az Index.

A Flightaware oldalán közölt adatokból az látható, hogy a gép először vasárnap délelőtt 10.45-kor szállt fel a kecskeméti légibázison, és 11 órakor landolt a Liszt Ferenc repülőtéren. Hogy ott ki szállt fel rá, azt nem tudni, de alig egy órával később, 11.57-kor a jármű felszállt a Liszt Ferenc repülőtérről, majd két óra múlva már Moszkvában landolt.

Az is látható volt, hogy a repülő Szlovákián, Lengyelországon, végül pedig Belaruszon áthaladva, a háború által érintett területeket nagy ívben megkerülve érkezett Oroszországba.

Ezt követően a gép bő egy nappal később, hétfő este, moszkvai idő szerint 19.02-kor szállt fel a Vnukovo reptéren, majd – kétórányi repülés után – magyar idő szerint 20.10-kor szállt le ismét a Liszt Ferenc reptéren.

A kormány nem adott tájékoztatást az útról és újságírói kérdésre sem reagált, de a Dassault Falcon 7X típusú gépeket illetően annyit biztosan tudni lehet, hogy azokat a magyar kormány tagjai is szokták használni: Szijjártó Péter például legalább egy alkalommal már biztos repült ilyennel, valamint a korábbi híradások szerint Orbán Viktor is utazott már néhányszor ilyen típusú géppel. Tehát ezek a gépek kvázi kormánygépként (is) funkcionálnak, bár papíron katonai járművekként tartják nyilván ezeket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek